Oto mój sposób na pyszne, ekspresowe gołąbki. Mało przy nich pracy, a cała rodzina się nimi zajada

Dodano:
Ekspresowe gołąbki Źródło: Shutterstock / Olya Detry
Gołąbki to pyszne danie kuchni polskiej, które jednak przyrządzamy dość rzadko. To dlatego, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu. Ja jednak mam szybki sposób i na gołąbki i na sos do tej potrawy. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

Tradycyjne gołąbki to liście kapusty, w które zawija się farsz składający się z ryżu i mielonego mięsa. Moje szybkie gołąbki robię dokładnie z tych samych składników, tyle, że nie bawię się w parzenie kapusty, ściąganie liści i zawijanie w nich farszu. Równie szybko robię sos, w którym zapiekam gołąbki. Ten przepis wart jest wypróbowania.

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki?

Rodzaj kapusty ma znaczenie, jeśli robimy tradycyjne gołąbki. Wtedy warto wybrać specjalną kapustę na gołąbki lub kapustę włoską. O wiele łatwiej ściąga się z nich liście, niż z kapusty białej. A do tego są one bardziej wytrzymałe i nie pękają przy zawijaniu. Jeśli jednak robimy gołąbki bez zawijania, rodzaj kapusty nie ma większego znaczenia. A to dlatego, że kapustę i tak szatkujemy, a potem obgotowujemy.

Jak zrobić ekspresowe gołąbki?

Ekspresowe gołąbki różnią się od tych tradycyjnych głównie tym, że nie są zawijane w liście kapusty. Jednak kapusta i tak w nich występuje, dzięki czemu danie smakuje, jak to klasyczne. Kapustę dodaje się tu do farszu składającego się z ryżu i mięsa mielonego. Wcześniej trzeba ją tylko poszatkować, obgotować, odcedzić i wystudzić. Tak przygotowane gołąbki zapiekam w prostym sosie, który robię na bazie przecieru pomidorowego i śmietany.

Przepis: Ekspresowe gołąbki

Szybkie w przygotowaniu gołąbki z mielonego mięsa, ryżu i kapusty

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g kapusty białej
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 750 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj, zalej wodą, zagotuj. Gotuj ją ok. 10 minut. Odcedź, osącz, wystudź. Ryż opłucz, ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem soli. Przemieszaj go, wystudź.
  2. Przygotowanie masy na gołąbkiPaprykę umyj, oczyść, pokrój w paski lub w kostkę. Cebule obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, wystudź. Cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z ryżem, kapustą i papryką. Dłonią wyrób masę na gołąbki, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Pieczenie gołąbkówZ masy odrywaj spore porcje i formuj z niej owalne gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przecier pomidorowy wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Sosem zalej gołąbki, naczynie przykryj. Gołąbki piecz ok. 45 minut w 190 stopniach Celsjusza.

W jakim sosie można zapiekać gołąbki?

Gołąbki zwykle zapieka się w sosie pomidorowym. Jednak dobrze też sprawdzi się tu sos grzybowy. Można go przygotować na bazie grzybów leśnych i pieczarek. Grzyby trzeba posiekać i podsmażyć z cebulą. Po podduszeniu dodaje się śmietankę i całość gotuje się na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawionym sosem zalewa się gołąbki i całość wstawia się do piekarnika.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...